Gratis dakinspectie

24/7 bereikbaar

10 jaar garantie

snel bij u aan huis

Dakgoot lekkage

Dakgoten en regenpijpen

Onder zinkwerken verstaan we in het algemeen de dakgoten en regenpijpen (HWA) ofwel hemelwater afvoer. Wij zijn gespecialiseerd in maatwerk voor uw woning. Bel ook inden u een dakgoot lekkage heeft. Wij helpen snel.

Gratis dakinspectie en offerte

Bel direct 06 – 4454 5955 of vul het aanvraagformulier in.


Zinkwerken dakgoten en regenpijpen

Al decennia lang wordt zinkwerk toegepast voor daken zoals afdek kappen, dakgoten en regenpijpen en meer. Zink is een legering die een levensduur van ongeveer 25 jaar heeft onder gunstige omstandigheden. Zink is een uiterst betrouwbaar en duurzaam product en brengt zeer weinig onderhoudskosten met zich mee. Zink word dus vaak gebruikt in dakgoten en regenpijpen, maar bijvoorbeeld ook als dakbedekking op een dakkapel of voor de afwerking van dakranden bij platte daken.

Een vakkundige toepassing van zinkwerken voorkomt dakgoot lekkage en tegenpijp lekkage en waterschade aan uw woning en zorgt voor een juiste verwerking van regenwater. Zinkwerken worden op maat gemaakt voor uw dak, dus is het van belang dat u hiervoor altijd een specialist inschakelt.

Wat is zinkwerken?

Zinkwerken ofwel een zinkwerker is een dakdekker, die zich gespecialiseerd heeft in het monteren, bewerken en solderen van zink. Zink kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden, zoals goten, hemelwaterafvoeren, dakbedekking en omlijstingen.

Dakgoten

Ze zijn niet weg te denken voor de juiste afvoer van water. Dakgoten zijn vaak een onderschat onderdeel van het dak, maar hier komen dus wel veel lekkages vandaan.

Dakgoot lekkage

Een dakgoot is er om het water af te voeren richting een regenpijp, waarna het water onder de grond zijn weg zal vinden naar een riolering. Een kleine dakgoot lekkage kan al voor een hoop ellende zorgen. Welke oorzaak kan dit zijn? De 2 meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Ouderdom van de dakgoot. Alles kan door ouderdom slijten, dus ook een dakgoot. Door goed onderhoud kunnen ze natuurlijk tientallen jaren mee gaan. Toch is het mogelijk dat er een scheurtje in komt.
  • Lekkage op de lasnaden. Bij slechte montage of ouderdom kunnen er op de naden ruimtes ontstaan. Dit zijn vaak de zwakste plekken van een dakgoot en hier de lekkage het vaakste naar te herleiden.

Onze dakdekkers van Solide Dakservice kunnen deze lekkages verhelpen. Eerst vind er een inspectie plaats om vast te stellen waar het water exact vandaan komt. Afhankelijk van de dakgoot lekkage, kunnen wij deze meestal ter plekke herstellen. 

Verstopte dakgoot

Naast een kapotte dakgoot, kan het ook zijn dat deze door bladeren, takken  en andere rotzooi verstop raakt. Door de verstopping kan het water niet meer weg en zal deze over de goot lopen. Hierdoor kan het water dus op ongewenste plekken komen. Wij kunnen dan de dakgoot reinigen. Hierdoor zal dit probleem direct opgelost zijn. Om in de toekomst te voorkomen dat de goot weer verstopt raakt, kunnen wij wat voorzorgsmaatregelen nemen. Een andere optie is om de dakgoot regelmatig schoon te laten maken. Dit kunt u zelf doen of ook door ons laten uitvoeren. Het tijdig schoonmaken van de dakgoten zorgt voor goede afwatering en kan verdere schade en lekkage voorkomen.

Hemelwater afvoer (HWA) van daken

Afvoer van hemelwater van het dak vindt plaats:

  • Bij een hellend dak via dakgoten en regenpijpen (HWA).
  • Bij een plat dak via zogenoemde dakuitlopen, die zich in het dak zelf bevinden, en natuurlijk regenpijpen.

Voor de uitloop bij een plat dak zijn er standaard twee systemen voor hemelwaterafvoer (HWA).

  • De zijuitloop.
  • De onderuitloop.

De stadsuitloop

Een zinken stadsuitloop is eigenlijk een verloop van een afvoer van regenwater van een plat dak naar de zinken regenpijp. Als de afvoer van het platte dak aan de zijkant uit de muur steekt, kan deze op twee manieren worden aangesloten. Er kan een stadsuitloop om de afvoer, die uit de muur komt, worden geschoven. Vervolgens kan de zinken buis worden geplaatst. Met de stadsuitloop is er een gesloten verbinding.

De zijuitloop

Bij een zijuitloop wordt het water horizontaal, met een pijpje met een afschot van een paar graden door een muur of wand afgevoerd, waarna het water in de regenpijp komt. De zijuitloop is een rechthoekige buis die vaak voorzien kan zijn van een plakplaat tussen het dakleer. De buis wordt van de binnenkant van het dak door de schuine dakopstand geschoven. De plakplaat ligt op het dakvlak en de dakopstand en hierop wordt de dakbedekking aangebracht. De rechthoekige buis van de zijuitloop moet op een ronde buis, welke langs de gevel loopt, worden aangesloten. Hiervoor zijn twee oplossingen mogelijk:

  • De vergaarbak, waarbij de rechthoekige buis van de zijuitloop uitmondt in een bak die aan de gevel of het boeiboord gemonteerd is.
  • De stadsuitloop, waarbij de rechthoekige buis over de buis van de zijuitloop wordt geschoven; aan de andere zijde van de stadsuitloop zit een aansluiting om in een ronde buis te plaatsen.

De onderuitloop

Bij dit type uitloop wordt het regenwater recht door de dakvloer naar beneden afgevoerd meestal in het midden van het dak, of recht door de dakvloer en dan vrijwel onmiddellijk een haaks pijpje naar een verticale regenpijp. Op de onderuitloop wordt bovenaan meestal een bol roostertje geplaatst zodat grind, bladeren en takjes niet in de hemelwaterafvoer (HWA) terecht kunnen komen. De onderuitloop zien we vaak bij schuurtjes of garages met een plat dak. De diameter van de regenpijpen zijn meestal 80 of 100 mm. Gezien de enorme regenval van de laatste jaren is het verstandig een grote maat te kiezen.

Regenpijp van zink

U heeft een mooi huis en stoort zich enorm aan die kunststof regenpijp die wat goedkoop aandoet. Denk dan eens aan een regenpijp van zink! Deze geeft net dat beetje extra aan uw huis voor een luxe uitstraling. Tevens gaat deze bijzonder lang mee!

Diverse uitlopen voor regenwater

Hemelwater kan in verschillende vormen op uw dak belanden. Als regen, sneeuw of hagel. Hoe dan ook: het resterende water dient afgevoerd te worden!

Heeft u een dakgoot lekkage? Solide Dakservice ontzorgt door alles uit uw handen te nemen. Van verwijderen van de oude dakgoten en regenpijpen tot het plaatsen van nieuwe dakgoten en regenpijpen. U kunt hierbij opgeven welk materiaal uw voorkeur geniet.

Scroll naar boven
× Hoe kan ik je helpen?